@dorte_mandrup

Dorte Mandrup @dorte_mandrup

Dorte Mandrup A/S is an international architecture practice, based in Copenhagen, Denmark, founded by Dorte Mandrup in 1999.

http://www.dortemandrup.dk/news/competition-win-new-arctic-attraction-whale

Winter has arrived in Ilulissat, where the work has moved indoor.

Building in the arctic, climate change and sustainability were the centre of attention, when Kasper Pilemand talked about the Icefjord Centre at the AD Design Summit 2019 in Münich.

Picture 2 and 3 by Hannes Rohrer
@dorte_mandrup

Winter has arrived in Ilulissat, where the work has moved indoor. Building in the arctic, climate change and sustainability were the centre of attention, when Kasper Pilemand talked about the Icefjord Centre at the AD Design Summit 2019 in Münich. Picture 2 and 3 by Hannes Rohrer

A contemporary layer is added to the iconic Mineral Water Factory - with a cut in the roof, we've created an open courtyard and 20 new apartments on the fourth floor in the historic Carlsberg City.

Rendering by @tomorrow_archviz
@dorte_mandrup

A contemporary layer is added to the iconic Mineral Water Factory - with a cut in the roof, we've created an open courtyard and 20 new apartments on the fourth floor in the historic Carlsberg City. Rendering by @tomorrow archviz

A recent shot from the Arctic, where the Icefjord Centre is now rising and blending into the magnificent scenery.
@dorte_mandrup

A recent shot from the Arctic, where the Icefjord Centre is now rising and blending into the magnificent scenery.

Rough-hewn stones cover the curved roof of The Whale - and it's not just for their looks. Besides creating a visual harmony with the surrounding landscape, they also have long life span and a minimal carbon footprint.

In collaboration with @mariannelevinsenlandskab , @jacstudios.dk , Anders Kold, Nils Øien, @thorntontomasetti  and @at_p_a . 
Renderings by @mir.no
@dorte_mandrup

Rough-hewn stones cover the curved roof of The Whale - and it's not just for their looks. Besides creating a visual harmony with the surrounding landscape, they also have long life span and a minimal carbon footprint. In collaboration with @mariannelevinsenlandskab , @jacstudios.dk , Anders Kold, Nils Øien, @thorntontomasetti  and @at p a . Renderings by @mir.no

Exposed rock, changing levels, and unbroken mountain views underline the connection between the landscape and The Whale. 
In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at_p_a , Nils Øien and Anders Kold.

Rendering of the café by @mir.no
@dorte_mandrup

Exposed rock, changing levels, and unbroken mountain views underline the connection between the landscape and The Whale. In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at p a , Nils Øien and Anders Kold. Rendering of the café by @mir.no

A window to the marine world. When designing for nature we always seek enhance the surroundings and place the building as a natural element in the landscape.

In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at_p_a , Nils Øien and Anders Kold.

Rendering by @mir.no
@dorte_mandrup

A window to the marine world. When designing for nature we always seek enhance the surroundings and place the building as a natural element in the landscape. In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at p a , Nils Øien and Anders Kold. Rendering by @mir.no

Our winning proposal for The Whale. 
The building rises naturally on the rocky shore – as if a giant has lifted a thin layer of the crust of the earth and created a cavity underneath. 
From the curved roof you can overlook the archipelago, marvel at the midnight sun’s reflection in the ocean or if you're lucky; see the northern lights dancing over the sky.

In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at_p_a , Nils Øien and Anders Kold.

Rendering by @mir.no
@dorte_mandrup

Our winning proposal for The Whale. The building rises naturally on the rocky shore – as if a giant has lifted a thin layer of the crust of the earth and created a cavity underneath. From the curved roof you can overlook the archipelago, marvel at the midnight sun’s reflection in the ocean or if you're lucky; see the northern lights dancing over the sky. In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at p a , Nils Øien and Anders Kold. Rendering by @mir.no

Proud to have won the international competition for the new Arctic attraction, The Whale. 
A deep-water canyon only a few nautical miles from shore is one of the best places in the world for whale watching, and The Whale will tell the story of this magnificent creature through art, science and architecture. 
In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at_p_a , Nils Øien and Anders Kold.

Read more at link in bio.
@dorte_mandrup

Proud to have won the international competition for the new Arctic attraction, The Whale. A deep-water canyon only a few nautical miles from shore is one of the best places in the world for whale watching, and The Whale will tell the story of this magnificent creature through art, science and architecture. In collab with @mariannelevinsenlandskab , @thorntontomasetti , @jacstudios.dk , @at p a , Nils Øien and Anders Kold. Read more at link in bio.

Opposites attract, they say. 
Two horizontal rings, one of wood and one of concrete, frame a round, sunlit yard in our proposal for Stevns Klint Visitor Centre. 
Rendering made by @MIR
@dorte_mandrup

Opposites attract, they say. Two horizontal rings, one of wood and one of concrete, frame a round, sunlit yard in our proposal for Stevns Klint Visitor Centre. Rendering made by @MIR

Almost 100 years old and soon ready to begin its second youth.

Read more about our transformation of the former Mineral Water Factory at the link in bio. 
Rendering by @tomorrow_archviz
@dorte_mandrup

Almost 100 years old and soon ready to begin its second youth. Read more about our transformation of the former Mineral Water Factory at the link in bio. Rendering by @tomorrow archviz

Come rain or shine - architecture should be experienced in real life. Put your raincoat on and follow the Dorte Mandrup trail with DAC's guide from Ama’r to Jægersborg.

Photos by @torbeneskerod and Jens Markus Lindhe
@dorte_mandrup

Come rain or shine - architecture should be experienced in real life. Put your raincoat on and follow the Dorte Mandrup trail with DAC's guide from Ama’r to Jægersborg. Photos by @torbeneskerod and Jens Markus Lindhe

Postcard from Ilulissat a topping-out ceremony marked the finishing of the main structure of the Icefjord Centre, and the beginning of the freezing seasons.

Read more at dortemandrup.dk
@dorte_mandrup

Postcard from Ilulissat a topping-out ceremony marked the finishing of the main structure of the Icefjord Centre, and the beginning of the freezing seasons. Read more at dortemandrup.dk

Offering a new (framed) point of view in Karlskrona. 
The façade of the new Karlskrona Culture House and Library consists of a great many smaller windows interrupted by larger openings - all framing carefully selected sights of importance to the naval city.

Rendering by @mir.no
@dorte_mandrup

Offering a new (framed) point of view in Karlskrona. The façade of the new Karlskrona Culture House and Library consists of a great many smaller windows interrupted by larger openings - all framing carefully selected sights of importance to the naval city. Rendering by @mir.no

A circular, wooden deck hovers above the soil and creates a bridge between the flat landscape and the magnificent view of Stevns Klint. 
Rendering of our proposal for Stevns Klint Visitor Centre created by @mir.no
@dorte_mandrup

A circular, wooden deck hovers above the soil and creates a bridge between the flat landscape and the magnificent view of Stevns Klint. Rendering of our proposal for Stevns Klint Visitor Centre created by @mir.no

Less definitely wasn’t more some 100 years ago.
Pillars, ornaments and round windows are just some of the details, we're bringing into the future in our transformation of the historical Mineral Water Factory.
@dorte_mandrup

Less definitely wasn’t more some 100 years ago. Pillars, ornaments and round windows are just some of the details, we're bringing into the future in our transformation of the historical Mineral Water Factory.

Paying tribute to the iconic frieze by Manuel Paz in our vision for @thelabreatarpits.
Depicting mammals from the Pleistocene as the original, our interpretation in photovoltaics also creates electricity and provides solar shading.

Rendering by @mir.no
@dorte_mandrup

Paying tribute to the iconic frieze by Manuel Paz in our vision for @thelabreatarpits. Depicting mammals from the Pleistocene as the original, our interpretation in photovoltaics also creates electricity and provides solar shading. Rendering by @mir.no

Finally a Memorial Center is planned in Babyn Yar, where 33.000 jews were massacred in 1941. It has been important for us to contribute. 
Our proposal was created in collaboration with @msp_marthaschwartzpartners , Ralph Appelbaum Associates and @thorntontomasetti . Rendering by @mir.no
@dorte_mandrup

Finally a Memorial Center is planned in Babyn Yar, where 33.000 jews were massacred in 1941. It has been important for us to contribute. Our proposal was created in collaboration with @msp marthaschwartzpartners , Ralph Appelbaum Associates and @thorntontomasetti . Rendering by @mir.no

Finally a Memorial Center is planned in Babyn Yar, where 33.000 jews were massacred in 1941. It has been important for us to contribute. 
Our proposal was created in collaboration with @msp_marthaschwartzpartners , Ralph Appelbaum Associates and @thorntontomasetti . Rendering by @mir.no
@dorte_mandrup

Finally a Memorial Center is planned in Babyn Yar, where 33.000 jews were massacred in 1941. It has been important for us to contribute. Our proposal was created in collaboration with @msp marthaschwartzpartners , Ralph Appelbaum Associates and @thorntontomasetti . Rendering by @mir.no

Next